En kryptovaluta är ett digitalt betalningsmedel. Växling och spekulering i kryptovalutor fungerar precis som med vanliga valutor men ligger utanför bankernas kontroll.
Kryptovalutor skapade digitalt och kan användas över hela världen. Valutan är krypterad, därav namnet, för att kunna hållas säker och innehavaren av en sådan valuta tillåts vara mer eller mindre anonym. Det betyder att det i princip går att handla helt anonymt på nätet då inget konto är knutet till ett namn.
Vanligaste kryptovalutorna
Förekomsten av kryptovalutor blir allt fler och det finns många olika på marknaden. Olika kryptovalutor kan ha lite olika syften och att nämna alla skulle göra listan lång. En nykomling på marknaden är till exempel kryptovalutan iota som inte använder sig av en block-kedja som de flesta andra, utan istället bygger på ett nätverk som bland annat ger avgiftsfria och snabba transaktioner tillsammans med en oändlig skalbarhet.
De allra vanligaste är dock:
- Bitcoin. Denna var först ut och introducerades redan 2009 av en japan som hette Satoshi Nakamoto (troligen en pseudonym), för att kunna göra direkta betalningar mellan användare över nätet utan att behöva blanda in till exempel en bank.
- Ethereum. Den näst största valutan efter Bitcoin och skiljer sig lite från Bitcoin och Litecoin. Ethereum kom ut på marknaden 2015 och är en mjukvaruplattform med script som möjliggör decentraliserade ”företag”. Man skulle kunna definiera Ethereum som smarta kontrakt.
- Litecoin. Denna är närmast en lillebror till Bitcoin och såg dagens ljus 2011. Används mest för överföring av pengar mellan användare utan att behöva någon mellanhand.
Andra kryptovalutor som ändå är ganska vanliga förutom de ovan nämnda är Bitcoin Cash, Dash, och Ripple.