För ett par år sedan var det faktiskt inte olagligt att kapa någons identitet. Däremot var det förstås olagligt att bedra någon med dennes identitet. Skillnaden nu är alltså att själva kapningen är olaglig. Sedan lagändringen har 3000 kapningar anmälts bara i Stockholm. Är du inte försiktig kan din identitet leva sitt eget liv, exempelvis på sajter där du absolut inte vill att ditt namn ska hamna.
Det kan vara ett brev om en kreditupplysning som gjorts i ditt namn, även om du själv inte kan härleda det till något inköp du själv skulle ha gjort. I det fallet har du haft otur, och förmodligen blivit ID-kapad. Men trösten är att du i alla fall upptäckte det. Tyvärr är det inte alltid det märks, förrän det är försent. Fakturor trillar in, som måste betalas, och du får problem med att betala dem. På https://www.mysafety.se/id-stold/ar-du-utsatt-for-id-kapning kan du läsa om hur du försvårar en ID-kapning.
Kan man försäkra sin identitet?
Ja, det kan man faktiskt. Och det kan nog vara klokt, för om skadan väl är skedd så kan du få svårt att få rätt juridiskt. Många av kaparna är mycket effektiva och erfarna, och drabbar olyckan dig kan du om det vill sig riktigt illa hamna i personlig konkurs. Om du försäkrar ditt ID kommer du få hjälp att bestrida olyckorna.
Identitetsstölderna ökar hela tiden. Vanligast är att kaparen lurar till sig din identitet via telefonen. Kvinnor och äldre är vanligen utsatta, enligt ett pressutskick från försäkringsbolaget MySafety. Det krävs inte mycket googlingar för att förstå vidden av skadan en ID-kapning kan göra på dig. Din identitet kan faktiskt leva sitt eget liv, även på det så kallade ”dark net”. En ID-försäkring kan också bevaka din identitet, och se om den vandrar omkring på nätet i något annat land eller på riktigt oseriösa sajter. I ”bästa” fall kommer en kreditupplysning, då kan du snabbt se om någon beställt saker i ditt namn och med ditt kort.