Bitcoin rusar mot nya rekordnivåer, men samtidigt ser vi allt fler bakslag för den digitala valutan. Nyligen meddelade Vietnams statsbank att man kommer att förbjuda betalningar med Bitcoin.

Alla har nog hört talas om Bitcoin vid det här laget. Det är en digital och decentraliserad kryptovaluta som kan användas som betalningsmedel, men som också blivit mycket populär att investera i. Faktum är att valutan har blivit så populär att flera centralbanker ser med oro på denna popularitet.

Vietnams statsbank aviserade nyligen att det från och med nästa år är förbjudet att använda Bitcoin som betalningsmedel. Den som gör detta efter 1 januari 2018 kan få böta upp till 50 000 kronor, skriver M3. Om det även kommer att bli olagligt att investera i Bitcoin är dock oklart.

Att investera i Bitcoin har, som redan nämnts, blivit mycket populärt. Via tjänster som BTCX kan vem som helst köpa Bitcoin till sin virtuella plånbok. Tidigare har det inte varit alldeles enkelt för privatpersoner att köpa den digitala valutan, men nu går det att betala med exempelvis Swish.

Köp ett medborgarskap med Bitcoin

Om Vietnam har valt att slå ned på Bitcoin-handel har den lilla önationen Vanuatu valt ett helt annat synsätt. För 41 Bitcoins, vilket i dagsläget motsvarar ett värde på 1,6 miljoner kronor, kan den som har råd köpa ett medborgarskap i landet. Medborgarskapen är eftertraktade, eftersom den som har ett vanuatuanskt pass inte behöver betala inkomst- eller kapitalskatt, åtminstone om man ska tro DI Digital.

Helikopter landar vid Port Vila, VanuatuBeslutet att göra det möjligt att betala medborgarskapet med Bitcoins har väckt internationell kritik. Många anser att det är för enkelt för kriminella att investera svarta pengar i Bitcoin, men är det verkligen så? Det ska vi återkomma till.

En person som av allt att döma har investerat i Bitcoin är David Persson Rothman, grundare och storägare i PPM-förvaltaren Allra. Den andre grundaren, Alexander Ernstberger, sitter just nu häktad misstänkt för trolöshet mot huvudman, skriver Svenska Dagbladet.

Persson Rothman ska ha handlat Bitcoin på handelssajten Kraken, där det krävs att man identifierar sig med id-kort om man vill kunna handla för större summor. Dessutom brukar handelsplatser som Kraken vara villiga att samarbeta med myndigheterna. Även om det är möjligt att handla Bitcoin direkt mellan plånböcker, och på det sättet inte lämna några spår, så är de flesta transaktioner spårbara.

Vad vill vi säga med detta? Jo, helt enkelt att det faktum att Persson Rothman investerat i Bitcoin inte innebär att man bör misstänkliggöra honom mer. Han kan naturligtvis ha handlat brottsligt – det får utredningen visa – men eventuella brott har inget med hans intresse för Bitcoin att göra.

Det kan vara läge att påminna om vad James Harris, chef för Vanuatus informationscenter, sa för att bemöta kritiken om att vem som helst kunde köpa ett medlemskap för Bitcoins som växlats mot svarta pengar: hela transaktionskedjan är synlig i liggaren, vilket är en viktig del av blockchain-tekniken.